Våra elever berättar

ELIN LERAY, EE22

”Man får tänka kreativt och lösa problem, det tycker jag är kul.”

Vad fick dig att söka utbildningen?
Jag sökte för att jag ville göra någonting praktiskt. Förra sommaren fick jag chansen att se hur det är att jobba som elektriker inom industrin och det gjorde att jag valde industri som inriktning till årskurs två.

Vad var det med industrielektriker som lockade?
Dagarna ser inte likadana ut, det är alltid någonting nytt som händer och planeringen kan kastas om. Man får tänka kreativt och lösa problem, det tycker jag är kul.

Vad är det bästa med att gå på ETG?
All kunskap man får. Det är väldigt mycket att lära sig men det är kul att känna att man kan saker man inte kunde innan. Eftersom det är en ganska liten skola blir det bättre sammanhållning mellan eleverna.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag funderar på att söka jobb på SSAB. Vi har varit där på studiebesök och det verkade vara en trevlig arbetsplats. Det är en varierad miljö där det alltid finns mycket att göra.

Har du något drömjobb?
Det skulle vara kul att få delta vid ett stort husbygge och vara med från grunden.


MIKE DAHLSTRÖM, EE21

”Det är ju inte en så stor skola heller så det är en väldigt bra gemenskap, alla känner alla.”

Varför sökte du den här utbildningen?
Jag har tänkt länge att elektriker verkar vara ett roligt yrke, och så hade jag några kompisar som gick på ETG och pratade gott om utbildningen.

Vad var det som verkade roligt med elektrikeryrket?
Dels är det ju rent om man jämför med många andra hantverksyrken, dels är det bra betalt. Om man jobbar med att planera elsystem är det en del räknande och det tycker jag är kul, jag har alltid varit bra på matte.

Hur trivs du på ETG?
Jag trivs verkligen jättebra. Jag har varit lite skoltrött innan, men när jag kom hit längtade jag tillbaka till skolan när vi hade lov. Det är ju inte en så stor skola heller så det är en väldigt bra gemenskap, alla känner alla.

Har du tänkt plugga vidare efter utbildningen?
Jag vill helst börja jobba när jag gått ut trean, men i framtiden skulle jag vilja plugga vidare och kanske bli projektledare för att till exempel vara med och planera byggen.

Har du något drömjobb?
Inte direkt, men jag var på Abeka på praktiken och fick vara med och bygga ett jättestort ställverk. Det var långa dagar och mycket jobb, men det roligaste jag haft under utbildningen. Något sådant skulle jag kunna tänka mig att jobba med.


ALBIN BERGQVIST, EE20

”Drömmen skulle vara att få vara projektledare eller ingenjör på ett modernt kontorshusbygge.”

Vad fick dig att söka utbildningen?
Jag ville jobba med någonting praktiskt och jag har alltid varit intresserad av elektronik och att få saker att fungera. När jag först kom hit till skolan och såg yrkesprovet tänkte jag ”det där kommer jag aldrig att klara”. Det är så mycket mer att lära sig än man kanske har tänkt på, men är roligt att ha lärt sig så mycket.

Du har ju redan fått testa jobbet som elektriker under praktiken, vad är roligast med jobbet såhär långt?
Det roligaste är när allt är klart och se att det fungerar. Då är du jätteglad. Jag tycker också att det är trevligt att träffa kunder och lösa olika problem som de har.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag vill börja jobba som serviceelektriker. Men på lite längre sikt skulle jag vilja plugga vidare på högskola. Jag har en tanke om att bli till elingenjör eller civilingenjör.

Vad gör en elingenjör?
En elingenjör får jobba både teoretiskt, med ritningar och uträkningar till byggen och projekt, och praktiskt, med själva installationen. Då får man ju variation också så att man inte sliter lika mycket på kroppen. 

Har du något drömjobb?
Drömmen skulle vara att få vara projektledare eller ingenjör på ett modernt kontorshusbygge med mycket ny teknik som till exempel avancerad fastighetsautomation.